certificate image certificate image certificate image certificate image

Väestönsuojat

Suojatilojen perustarkastukset, tiiveystestit ja huollot

Väestönsuojeluun tarkoitetut suojatilat kuuluvat pelastuslain piiriin ja ne on tarkastettava säännöllisesti. Väestönsuojissa olisi hyvä suorittaa perustarkastus vuosittain. Laajempi tarkastus eli tiiveyskoe tulee suorittaa kymmenen vuoden välein.

RTF Services suorittaa taloyhtiöiden ja suurteollisuuden suojatilojen tarkastuksia. Tarkastukseemme (toimintakunnonkokeiluun) sisältyy tiiveyskokeen lisäksi ilmanvaihtolaitteiden, ovien ja luukkujen sekä ylipaine- ja padotusventtiilin tarkastus.

Tarkastukset ja tiiveystestit suoritetaan aina lain ja väestönsuojan valmistajien vaatimalla tavalla. Varmistamme, että väestönsuoja on käyttökelpoisessa kunnossa ja lain vaatimusten mukainen. Tarkastamme suojatilan varusteet ja laitteet huolellisesti sen varmistamiseksi, että ne ovat hyvässä kunnossa ja toimivat asianmukaisesti.

flame 01

Tarkastamme ja testaamme mm.

Viemärit, (padotusventtiili on usein jumittunut kiinni)

Ovet, luukut ja venttiilit (ei voi sulkea, tiivisteet kuivuneet, kannet puuttuvat, ruuvit puuttuvat)

Vesi- tai kosteusongelmat

Varusteet (vanhat lääkkeet, puuttuvat ja toimintakunnottomat varusteet, suojanaamarit)

Koneet (kone ei pyöri, öljyvuotoja)

Ilmanvaihtojärjestelmät (vanhat suodattimet, puuttuvat venttiilit)

Suojatilojen varusteet, huollot ja korjaukset

Väestönsuojaan kuten muuhunkin rakennustekniikkaan täytyy kohdistaa huolto- ja ylläpitotoimia. Oikea-aikaisesti tehdyillä huolloilla ja ylläpitotoimilla saadaan varmistettua väestönsuojalle määritelty elinkaari. Toimitamme väestönsuojiin myös väestönsuojamateriaalit- ja varusteet, teemme tarvittavat muutostyöt ja korjaustoimenpiteet sopimuksen mukaan.

Meiltä saat kaikki väestönsuojatarkastuksiin liittyvät palvelut kätevästi saman katon alta: raportit, käyttöönottosuunnitelmat ja vuosihuollot sekä 10 vuotistarkastukset ja säteilymittari tarkastukset 5 vuoden välein. Kysy myös huoltosopimuksesta.

Autamme sinua saamaan suojatilan kuntoon, ota yhteyttä!

Tarkastuksesta raporttiin valmiiden toimenpide-ehdotusten kera – näin se tapahtuu

1.       Ota meihin yhteyttä ja kerro tarpeistasi. Lakisääteisen 10-vuotistarkastuksen lisäksi on myös muita asioita, jotka edellyttävät säännöllistä tarkastusta. Esimerkiksi ilmanvaihtokone kannattaa käynnistää säännöllisin väliajoin sen varmistamiseksi, että se toimii asianmukaisesti eikä vuoda öljyä.

2.       Merkinnät. Tarkistamme jo parkkipaikalla, että suojatilan sijainti on merkitty selkeästi. Suojatila on usein yhteinen useammalle eri talolle tai kokonaiselle alueelle, joten kaikkien – muidenkin kuin talon asukkaiden – on löydettävä sinne helposti.

3.       Ovi ja tilan koko. Ovatko ovitiivisteet kunnossa, toimiiko ovi asianmukaisesti?  Kuinka suuri tila on? Piirustuksia ei aina ole saatavilla, joten mittaamme suojatilan paikan päällä. Samalla tarkistamme tilan kunnon: onko se siisti, onko käyttöönottosuunnitelma helposti saatavilla?

4.       Ensiapu- ja suojavarusteet, tarvittavat työkalut. Onko varusteita saatavilla ja missä kunnossa ne ovat? Lääkkeet, kuten jodi, säilyvät n. 3–5 vuotta, kaasunaamarien suodattimet ja veden säilöntäaineet on vaihdettava suunnilleen 5 vuoden välein.

5.       Tiiveystesti ja ilmanvaihtokoneen toiminta. Jos ilmanvaihtokone käynnistyy ja toimii asianmukaisesti, tilaan tulee riittävästi ilmaa. Erikoissuodattimet on tarkastettava silmämääräisesti, niiden käyttöikä on 30 vuotta. Ilmanvaihtokoneen suunniteltu käyttöikä on n. 50 vuotta, mikä tarkoittaa, että 60-luvulla asennetut koneet ovat vanhentuneita ja ne tulisi uusia. Myös koneen huolto voi olla ongelmallista, sillä näin vanhoihin koneisiin ei enää valmisteta uusia suodattimia.

6.       Raportti ja toimenpide-ehdotukset. Tiiveystestin suorittamisen jälkeen saat raportin siitä, täyttyvätkö suojatilalle asetetut vaatimukset. Jos ilmanpaine tilassa laskee liian nopeasti, se on merkki vuodosta. Usein ovi tai jokin muu läpivienti, kuten poistoventtiili, saattaa vuottaa. Vanhoissa suojatiloissa voi olla myös seinähalkeamia, jotka vaikuttavat tiiveyteen. Raportti sisältää ehdotuksia toimenpiteistä, joihin suosittelemme ryhtymään.

 

flame 01

Kuka on vastuussa väestönsuojasta?

Vastuu rakennuksen väestönsuojien käyttövalmiudesta sekä tilojen ja laitteiden kunnosta on rakennuksen omistajalla. Taloyhtiöissä vastuu on puolestaan taloyhtiön hallituksella.
Laki ei määrää nimeämään väestönsuojalle hoitajaa, mutta pelastuslaitokset suosittelevat, että sellainen olisi nimetty. Väestönsuojan hoitajan vastuuna tulisi olla esim. väestönsuojan toimintakunnon varmistaminen sekä tarvittaessa suojan käyttöönoton johtaminen käyttöönottosuunnitelman mukaan. Jokaisessa suojassa tulisi olla dokumentoituna käyttöönottosuunnitelma.

Ennen tarkastusta huomioitavia asioita

Avaimet ja pöytäkirjat. Osoitteen lisäksi meidän on tiedettävä, mistä voimme noutaa suojatilan avaimet. Jos edellisestä tarkastuksesta on olemassa pöytäkirja, haluaisimme nähdä sen etukäteen. Samoin muut asiakirjat, joissa ilmoitetaan suojan tyyppi, luokka ja rakennusvuosi (nämä tiedot löytyvät usein rakenne- ja rakennuspiirustuksista).

Jätä ovet auki! Tarkastettavat venttiilit ja tuuletuskanavat löytyvät usein lukituista säilytystiloista. Talon asukkaille kannattaa ilmoittaa etukäteen, milloin tarkastus tehdään, ja pyytää heitä jättämään tuolloin säilytystilan ovet lukitsematta.

Miltä suojatilassa näyttää? Monia suojatiloja käytetään arkisin säilytys- tai polkupyörävarastona. Jotta pystymme liikkumaan tilassa ja tarkastamaan sen mahdollisimman hyvin, tila tulisi tarvittaessa siivota jo etukäteen.

Kun haluat tilata tarkastuksen, ota yhteyttä toimistoomme, Andreakseen tai Dennikseen, jotka antavat sinulle lisätietoja.

Ota yhteyttä!